Connect with us

Auto Nieuws

800.000 auto’s rijden rond met defect. Check hier of jouw auto wel veilig is

Published

on

Video-Check-ford-monteur-apk-onderhoudsbeurt

Ze vliegen ons de laatste tijd om de oren. Terugroepacties van autofabrikanten vanwege een productiefout. Deze week alleen als deden Opel en BMW een oproep aan een deel van haar klanten om even met de auto langs de garage te gaan vanwege een mogelijk probleem. Toch geeft lang niet iedereen gehoor aan een dergelijke oproep.

Volgens cijfers van het RDW (Dienst Wegverkeer) rijden er zo’n 800.000 auto’s rond die ooit zijn teruggeroepen, maar waarop niet is gereageerd door de eigenaar. We hebben het dan over bijna 10% van alle in Nederland geregistreerde voertuigen.

De afgelopen zeven jaar zijn er in Nederland zo’n drie miljoen auto’s teruggeroepen om diverse redenen. Zo loopt er nog altijd een wereldwijde terugroepactie van airbags, maar het kan ook iets kleiners zijn zoals corrosierisico aan een koppelstuk van een elektrische leiding in de koffer.

Eigenaar niet verplicht

Bij een terugroepactie is een auto-eigenaar niet verplicht om terug te gaan naar de dealer. Het merk heeft de verplichting de eigenaar in te lichten waarna hij zelf besluit hier iets mee te doen. Volgens Olaf de Bruijn, directeur van de RAI-vereniging, moet hier zorgvuldiger worden omgegaan door de eigenaren. Als voorbeeld noemt hij het pas APK goedkeuren van een auto als de eigenaar actie heeft ondernomen na een terugroepactie.

Check jouw auto

Ben jij nieuwsgierig of er ook een terugroepactie uitstaat voor jouw auto? Dan kan via de website van het RDW. Voer hier je kenteken in en zie onderaan bij het kopje ‘terugroepacties’ of er een mankement is geconstateerd. Dit is zeker nuttig als je je auto tweedehands hebt gekocht.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1