Connect with us

Auto Nieuws

Alcoholslot en zwarte doos worden verplicht in Nederlandse auto’s

Published

on

alcoholslot-auto-blazen
Foto: ANP

Autofabrikanten moeten alle auto’s die vanaf 2022 in Europa verkocht worden, voorzien van extra veiligheidsvoorzieningen, zoals een systeem dat waarschuwt wanneer de bestuurder zijn mobieltje gebruikt en een aansluiting voor een alcoholslot. Het Europees Parlement en de lidstaten hebben daarover dinsdagmiddag een akkoord bereikt.

De Europese Commissie verwacht dat door deze maatregelen tegen 2038 het jaarlijkse aantal van 25.000 verkeersdoden binnen Europa flink zal dalen en dat het aantal zwaargewonden met minimaal 140.000 terug wordt gedrongen. Volgens de Europese Commissie komt 90 procent van verkeersongelukken door fouten van automobilisten zelf.

Snelheidsassistent verplicht

Onder de veiligheidsmaatregelen vallen onder meer een snelheidsassistent, die de bestuurder aan de snelheidslimiet moet houden. Verder zien we een noodremsysteem, een achteruitrijcamera of parkeersensoren en een aansluiting voor een alcoholslot. 

Zwarte doos in de auto

De commissie wil ook dat er een ‘zwarte doos’ in de auto komt. Die moet de rijgegevens opslaan en die kan dan bij ongelukken worden gecheckt. Volgens de Europese Commissie zullen deze veranderingen net zoveel invloed hebben als het verplicht dragen van autogordels.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1