Connect with us

Auto Nieuws

ARN: Gemiddelde leeftijd van Nederlandse sloopauto stijgt

Published

on

Foto: Toyota

Vind je dat jouw tien jaar oude auto aan vernieuwing toe is? Hij kan nog ruim acht jaar mee. Dat blijkt uit cijfers van Auto Recycling Nederland.

De veroudering van het Nederlandse wagenpark gaat snel. In 2010 meldde ARN nog een gemiddelde leeftijd van 16 jaar waarop de gemiddelde auto werd vervangen. In 2018 was dit 18 jaar. In 8 jaar tijd is de gemiddelde levensduur van auto’s met 2 jaar verlengd.

Verbeterde kwaliteit

Één van de redenen dat auto’s tegenwoordig zo lang meegaan, is de verbeterde kwaliteit van de auto’s. Vertoonden veel auto’s in de jaren zestig en zeventig al na vijf jaar de eerste roestgaten, tegenwoordig is dat vrijwel ondenkbaar. Ook de techniek is in de loop der jaren steeds betrouwbaarder geworden. Daarnaast zijn er economische motieven waarom mensen steeds langer met hun auto doorrijden.

Hoge CO2-uitstoot

Nog een reden is dat nieuwe auto’s in Nederland erg duur zijn, wat mede het gevolg is van de BPM. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer BPM er over een auto geheven wordt. Op deze manier wil de overheid de verkoop van zuinige auto’s en elektrische bolides stimuleren.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1