Connect with us

Auto Nieuws

Automatisch remsysteem op nieuwe auto’s wellicht verplicht in de toekomst

Published

on

aebs-automatic-emergency-braking-system

Om aanrijdingen te voorkomen moet binnenkort in elke nieuwe auto het Advanced Emergency Braking System (AEBS), oftewel geavanceerd noodsysteem komen. Veertig landen, waaronder Japen en leden van de Europese Unie, zijn het hierover eens geworden volgens het persbureau Reuters. In juni van dit jaar zal men een besluit nemen over de verplichte invoering van deze technologie.

Het systeem is al leverbaar voor veel nieuwe personenauto’s en zorgt ervoor dat de auto zelf op de remmen gaat staan zodra de camera en radar zien dat er een botsing dreigt. AEBS rekent razendsnel uit in hoeverre er gevaar voor een aanrijding is. De huidige systemen kunnen dat nog niet bij alle snelheden aan, meestal is de werking beperkt tot 60 kilometer per uur en dus vooral in het stadsverkeer. Tot die snelheid kan de auto zelfstandig volledig tot stilstand komen. Bij hogere rijsnelheden redt de auto dat niet, maar wordt de impact van de botsing in elk geval kleiner omdat de auto al is gaan remmen. Kleinere modellen zoals de VW Polo en Ford Fiesta hebben dit systeem al. Vanaf begin 2020 zouden ook alle vrachtauto’s, bussen en bestelwagens ermee moeten worden uitgerust.

Het is bijna onmogelijk om het in auto’s te bouwen die nu al op de weg rijden. Dit vanwege de benodigde hardware, zoals een snelle computer, radar en camera. Hier komt dus geen verplichting voor. Door verkeersongelukken kwamen in 2016 in EU-steden meer dan 9500 mensen om het leven. In bijna de helft van de gevallen waren de slachtoffers voetgangers. De afgelopen jaren konden de meeste AEBS-systemen alleen maar auto’s herkennen, maar tegenwoordig, en met behulp van de camera, ook steeds beter in staat om voetgangers, fietsers en zelfs overstekend wild te identificeren.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1