Connect with us

Auto Nieuws

Banden van bestelauto’s zijn van zorgwekkende kwaliteit

Published

on

Het is uitermate slecht gesteld met de autobanden van (commerciële) bestelauto’s. Dat blijkt uit de jaarlijkse zomerbandentest van de ANWB. Slechts vijf van de zestien geteste bestelautobanden scoorden een magere voldoende.

Een meerderheid van de geteste banden voor bestelauto’s scoorde ronduit slecht en slaagde er niet eens in om meer dan één van de maximaal vijf sterren te behalen. Een zorgwekkende situatie gezien het feit dat er bijna één miljoen bestelbusjes in Nederland rondrijden en het aantal busjes in woonwijken toeneemt. De geteste bandenmaat (maat 215/65 R16C) wordt ook gebruikt voor personenbusjes en campers.

Vermoedelijk wordt bij de ontwikkeling van bestelautobanden vooral gekeken naar het draagvermogen, een lange levensduur en een laag brandstofgebruik. Dit zou ten koste gaan van de verkeersveiligheid.

Er is ook goed nieuws van de ANWB, want de banden voor personenauto’s (maat 185/65 R15H) scoren aanzienlijk beter. Van de zestien geteste banden ontvingen veertien banden een voldoende (drie van de vijf sterren), terwijl twee banden als ‘goed’ (vier van de vijf sterren) werden beoordeeld.

Bekijk hier de testresultaten van de ANWB voor bestelautobanden en personenautobanden.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1