Connect with us

Auto Nieuws

BOVAG luidt noodklok na sterk dalende verkoopcijfers nieuwe auto’s

Published

on

Bovag-bertho-Eckhard

BOVAG heeft in een schrijven aan Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, haar zorgen geuit over de dalende verkoopcijfers. De brancheorganisatie eist onmiddellijke maatregelen om desastreuze gevolgen te voorkomen.

Sinds de invoering van de nieuwe verbruiksmeting WLTP, zijn auto’s toch duurder geworden. Dit tegen eerdere afspraken in. De desbetreffende meting is sinds september verplicht voor nieuwe auto’s en komt meer overeen met het verbruik in de praktijk. Gevolg is dat het brandstofgebruik en de daarbij horende CO2 uitstoot hoger uitvallen dan bij de oude meting.

In Nederland is de BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) voor een groot deel gebaseerd op de CO2 uitstoot. Deze valt door de nieuwe meetmethode hoger uit. Volgens BOVAG gaat het om een gemiddelde BPM-stijging van 1.552 euro (benzine) en 2.318 euro (diesel). Dat staat haaks op eerder gemaakte afspraken om de BPM tot 2021 met 15% af te bouwen en de uitspraak van voormalig staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes die Nederland verzekerde dat het invoeren van de WLTP de BPM niet zou beïnvloeden.

Inmiddels is te zien dat de autoverkoop hard daalt ten opzichte van 2018. Deze is na de eerste twee maanden met maar liefst 15% gedaald. Nu de regering ook nog overweegt om de BPM te gaan verhogen in plaats van de wegenbelasting te verhogen, is voor BOVAG de maat vol. De brancheorganisatie stuurde een brandbrief naar Menno Snel en eist hierin maatregelen waardoor het voor de particulier aantrekkelijker wordt om een nieuwe auto aan te schaffen in plaats van een gebruikte.

Door de huidige gang van zaken, en de voorgestelde verhoging van de BPM, zal de verkoop van gebruikte en meer vervuilende auto’s worden gestimuleerd. Dit terwijl het de bedoeling is om de CO2 uitstoot te reduceren door schonere verbrandingsmotoren en emissieloze auto’s.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1