Connect with us

Auto Nieuws

Britse Ginetta presenteert beestachtig ‘Russisch’ monster; de Akula

Published

on

Ginetta-akula-geneve-supercar-v8-voorkant
Foto: Ginetta

Ginetta, een in Leeds gevestigde fabrikant van sportauto’s, lanceert haar nieuwste supercar, de Akula. De betekenis van het Russische woord Akula is haai, en aan haar explosieve uiterlijk is te zien dat die benaming niet voor niets is gekozen.

Voor de supercar bouwde Ginetta een op maat gemaakte aandrijflijn. De motor is in het midden van de wagen geplaatst, wat volgens de ontwerpers voor een uitzonderlijke gewichtsverdeling zorgt: 49 procent voor en 51 achter. De constructie wordt uit koolstof gecreëerd, wat voor een gewicht van 1.150 kilogram zorgt. De krachtige V8-motor perst er meer dan 600 pk uit en heeft een maximum koppel van 700 Nm. De topsnelheid van de Ginetta Akula ligt op maar liefst 321 kilometer per uur.

Exterieur

De zestraps automaat met schakelhendels achter het stuurwiel neemt de transmissie voor zijn rekening. Aan de voorkant zien we 19-inch wielen. Aan de achterkant plaatst Ginetta exemplaren van 20-inch. Achter de wielen zitten keramische remmen. Die veroorzaken extreme remvertraging waardoor je de echte G-krachten voelt tijdens het remmen. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan de carrosserie en de aerodynamica. De downforce bij 160 kilometer per uur bedraagt 376 kg.

De Ginetta Akula met in de achtergrond Lawrence Tomlinson, de eigenaar van Ginetta

Sinds 1958

Ginetta draait al sinds 1958 mee en staat bekend om zijn handgemaakte sportauto’s zoals de G2, G4 en G55. In 2005 werd Ginetta overgenomen door Le Mans-winnaar en ondernemer Lawrence Tomlinson. Elke auto wordt in een fabriek net buiten Leeds geproduceerd.

Twintig exemplaren

In 2019 moeten twintig exemplaren het levenslicht gaan zien. Nog voor de onthulling heeft Ginetta al twaalf exemplaren van de Akula verkocht. De Ginetta Akula gaat op de markt voor een vanafprijs van bijna 400.000 euro.

Op de Autosalon van Genève beleeft de nieuwe Ginetta Akula zijn publieksdebuut. Deze supercar wordt gepresenteerd in de kleur ‘Typhoon Black’, maar zal uiteindelijk in meer kleuren te bestellen zijn. De autoshow is van 7 maart tot 17 maart.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1