Connect with us

Auto Nieuws

CBR voegt ‘navigatierijden’ toe als nieuw verplicht onderdeel van het rijexamen

Published

on

navigatie-autorijden-cbr-navigatierijden
Pixabay

Een bijzonder nieuwtje vanuit het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Wie vanaf 25 maart 2019 het rijexamen af gaat leggen, is verplicht om een deel van de route af te werken met behulp van een navigatiesysteem. Het CBR zegt in een verklaring aan te sluiten op de dagelijkse praktijk waar bijna iedereen rijdt met behulp van een navigatie.

“De meeste Nederlanders hebben tenslotte navigatieapparatuur in hun auto en dan is het ook belangrijk te weten hoe je ermee om moet gaan als je op weg gaat in je voertuig”, zo is de reactie van Nathalie Dingeldein van het CBR tegenover De Telegraaf. Tot dusverre waren lesauto’s enkel verplicht om een navigatiesysteem te hebben, maar nu moet deze dus ook worden gebruikt.

Bijzondere verrichtingen

De update van het autorijexamen betreft ook de bijzondere verrichtingen. “Hierbij maakt de stopopdracht plaats voor recht achteruit rijden. Daarnaast wordt de opdrachtgeving voor de bijzondere verrichtingen preciezer. De examenkandidaat krijgt dan bijvoorbeeld niet meer te horen dat hij moet parkeren, maar dat hij moet fileparkeren of parkeren in een haaks of schuin vak.”

“Tot de overige bijzondere verrichtingen behoren de bocht achteruit rijden, omkeren door te steken, omkeren door een halve draai en de hellingproef. Van deze verrichtingen moeten er nog steeds twee worden uitgevoerd, waarvoor de kandidaat zélf een plek kiest”, aldus de lezing van het CBR.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1