Connect with us

Auto Nieuws

Check je klassieker voordat je de weg weer op gaat

Published

on

mercedes-benz-280SL-1985-zijkant

De zon begint weer te schijnen, de winter is voorbij. Dit is het startsein voor veel eigenaren van een klassieke auto om hun geliefde voertuig weer uit de winterstalling te halen. Het is wel verstandig om een aantal zaken te checken voordat de banden het wegdek weer aanraken.

Voordat je de auto start is het van belang om eerst alle vloeistoffen te controleren. Ook loont het de rubberen onderdelen te inspecteren zoals de banden, ruitenwissers en slangen. Zet de bandenspanning weer terug naar normaal niveau, want veel eigenaren van klassieke auto’s pompen de banden harder op voordat de klassieker de winterstalling in gaat.

Druppelaar

Vervolgens is het belangrijk om na te gaan of alles het nog doet. De accu van de klassieker is meestal ontkoppeld of zelfs in zijn geheel uit de auto gehaald. Als de accu aan een zogeheten druppelaar heeft gelegen, kan deze zo weer worden aangesloten. Alle lampjes zouden hiermee weer aan moeten springen.

Mercedes 280 SL

“Elk jaar houdt ik me aan een soort van stappenplan, het geeft me een veilig gevoel om te weten dat alles weer perfect werkt voordat mijn eerste rit van het jaar weer een feit is”, laat Emiel Nijhuis weten. Nijhuis is sinds 2011 de trotse eigenaar van een Mercedes 280 SL uit 1985.

Oldtimer verzekering

Controleer voor je gaat rijden eerst de verzekering (een klassieker moet minimaal WA verzekerd zijn) en het andere papierwerk. Doorgaans wordt het kenteken van klassiekers geschorst tijdens de winterperiode. Ook moet het voertuig opnieuw gekeurd worden. De verplichting van een apk na schorsing geldt voor auto’s van na 1959.

Wegenbelasting

Voor auto’s van veertig jaar en ouder betaal je geen wegenbelasting. Indien het voertuig voor het eerst voor 1 januari 1988 in gebruik is genomen, maar de eerste toelating nog geen veertig jaar geleden is, geldt dat je maar een kwart van de wegenbelasting betaalt. Dit geldt alleen voor benzineauto’s. Voor klassiekers met een dieselmotor geldt het volle tarief. Hou er wel rekening mee dat je onder het kwart-tarief niet tussen 1 december en 1 maart de weg op mag.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1