Connect with us

Auto Nieuws

Consumentenbond: Moderne diesel net zo schoon als een elektrische auto

Published

on

Foto: Mercedes

Een moderne dieselauto kan net zo schoon zijn als een elektrische auto. Dat blijkt uit onderzoek van Europese consumentenorganisaties, automobielclubs, overheden en universiteiten. “Diesel is de afgelopen jaren weggezet als een vuile brandstof. Mercedes laat zien dat dit niet nodig is”, concludeert de Consumentenbond.

Voor het eerst krijgt een moderne dieselauto, de Mercedes-Benz C220d, de hoogste score in de Clean Air Index van Green NCAP. De test, die mede door de Consumentenbond en ANWB is opgezet, meet 17 auto’s onder meer op uitlaatgassen.

Mercedes-diesel scoort een 10

Elektrische auto’s produceren geen vervuilende emissies, waardoor ze automatisch een 10 krijgen. Maar nu blijkt dat de uitstoot van de Mercedes zo ver onder de drempelwaarden van Green NCAP ligt, dat hij ook een 10 krijgt. De Mercedes scoort in het nieuwste onderzoek net zo goed als zijn elektrische concurrenten Nissan Leaf, BMW i3 en Hyundai Ioniq.

Renault-diesel net iets zuiniger dan de Mercedes

Erg zuinig is de Mercedes dan weer niet. Voor brandstofverbruik krijgt hij een 5,6, waarmee het eindoordeel op drie sterren van de vijf komt. Dat is evenveel als bij de andere geteste diesel, de Renault Scénic Blue. De Renault is qua uitstoot viezer, maar rijdt iets zuiniger dan de Mercedes.

“Al met al een verrassende uitkomst”

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond zegt tegen De Telegraaf: “Al met al een verrassende uitkomst. De test maakt duidelijk welke producenten serieus werk maken van het verduurzamen van hun auto’s, én helpt consumenten bij het kiezen van een ‘schone’ auto.” Een auto haalt in de test de maximale score van vijf sterren als hij zeer schoon èn zuinig is. De elektrische Nissan Leaf krijgt in deze test als enige vijf sterren. Zie hier de volledige test van de Consumentenbond.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1