Connect with us

Auto Nieuws

De kleinere alcoholcontroles van de politie nemen toe

Published

on

Er is een flinke daling van het aantal incidenten van het rijden onder invloed van alcohol. Uit cijfers van de politie blijkt een daling van 23.253 incidenten in 2017 ten opzichte van 18.531 in het jaar 2018.

Het aantal alcoholcontroles neemt ook af. In 2017 waren er bijna 2.500 controles ten opzichte slechts 1.700 alcoholcontroles in 2018. Communicatiemanagement adviseur Wendy Gehrmann van de politie meldt wel dat de politie steeds vaker kleinere controles uitvoert.

Alcoholtest

Twee middelen worden er gebruikt door de politie om de alcoholtest mee af te nemen. “De politie gebruikt al een aantal jaar de zogeheten ‘Sniffer’, maar sinds de zomer van 2018 is daar een nieuwe ademtester bijgekomen, genaamd de Dräger”, aldus Gehrmann.

Sniffer

Jaren terug moest je nog in een plastic mondstukje blazen. Dit mondstukje bleek niet goed voor het milieu en bovendien niet efficiënt. Met de Sniffer kan de politie betrouwbaardere metingen uitvoeren. Meer bestuurders kunnen gecontroleerd worden en zijn mondstukken overbodig.

Dräger

Sinds de zomer van 2018 gebruikt de politie de Dräger. Dit apparaat moet nog nauwkeuriger zijn in vergelijking met de Sniffer. Het testresultaat van elke ademsessie wordt onder een uniek nummer met bijbehorende datum en tijd opgeslagen. Bovendien kunnen testen worden uitgevoerd bij temperaturen van -10 °C tot +50 °C.

Verplicht mee te werken

Wanneer je wordt aangehouden voor een alcoholtest, dan ben je verplicht om mee te werken. Weiger je dit, dan moet je mee naar het bureau voor verdere ademanalyse. Het is verboden een voertuig te besturen met een alcoholpromillage van meer dan 0,5 in je bloed.

Restalcohol

Openbaar Ministerie: “Restalcohol is de alcohol die nog gemeten wordt nadat iemand een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld de volgende ochtend. Bij een controle kan iemand dus nog steeds worden bekeurd wegens rijden onder invloed. Bij gezonde personen geldt dat de alcohol per horecaglas na ongeveer 1 à 1,5 uur uit het lichaam is. Dus voor 6 glazen bier is dit pas na 6 tot 9 uur. Met 15 glazen is dit 15 tot 22,5 uur. Iemand kan dus tot ver in de volgende dag onder invloed zijn.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1