Connect with us

Auto Nieuws

Door deze handeling voorkom je dat fietsers tegen je autodeur rijden

Published

on

autodeur-ongelukken-fietsers-nederland
Foto: Pixabay

Er raken jaarlijks honderden fietsers gewond doordat ze tegen een geopende autodeur aanrijden. Met een makkelijke handeling kunnen we dit aantal drastisch verminderen.

Volgens het Amerikaanse League of American Bicyclists is het de meest voorkomende oorzaak van ongelukken tussen auto’s en fietsers. Het fenomeen wordt in Amerika ook wel ‘dooring’ genoemd.

Het leidt niet alleen tot veel gewonden, maar soms ook tot dodelijke ongevallen. Twee maanden geleden overleed een 55-jarige vrouw uit Almelo omdat ze tegen een geopende autodeur klapte.

Dutch Reach

In het buitenland wijzen ze op een, in Nederland, verzonnen handeling om te voorkomen dat een fietser bij het uitstappen van een automobilist de auto raakt. Bij ‘Dutch Reach’ is het een kwestie van het openen van de deur met de hand die het verst bij de ontgrendeling vandaan is.

In Nederland gebruik je voor deze handeling als bestuurder de rechterhand en als bijrijder de linkerhand. Op deze manier dwing je jezelf om over je schouder te kijken bij het openen van de deur, zodat je een beter zicht hebt op aanstormende fietsers.

Voor de meeste Nederlanders klinkt dit misschien niet meer als normaal, maar in het buitenland worden we om deze manier geprezen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1