Connect with us

Auto Nieuws

Drama verwacht op de Nederlandse wegen, enorme files door staking OV

Published

on

Op dinsdag 28 mei zullen vrijwel alle vervoerders van het Landelijk OV gaan staken. De bonden eisen met name dat de AOW-leeftijd op 66 jaar blijft en dat de pensioenen met de inflatie meegroeien. Veel reizigers die niets met de beslissingen te maken hebben worden daardoor enorm gedupeerd.

Op maandagochtend 18 maart jl. werd er ook al actie gevoerd tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Veel vervoerders legden toen 66 minuten lang het werk neer, symbolisch voor de leeftijd waarop de actievoerders vinden dat iedereen zijn AOW heeft verdiend. Deze staking werd volledig overschaduwd door de schietpartij in een Utrechtse tram aan het 24 Oktoberplein.

Gewoon beschikbaar

De vakbond FNV beklemtoont dat 80 procent van de circa 10.000 treinbestuurders en buschauffeurs bij de bond is aangesloten. Andere bonden hebben eveneens de nodige leden. “Het aantal chauffeurs dat geen vakbondslid is en niet meedoet, is marginaal.” In de Achterhoek zal er niet gestaakt worden, en zal het openbaar vervoer gewoon beschikbaar zijn.

Nederlandse Spoorwegen

Volgens woordvoerder Hessel Koster van de Nederlandse Spoorwegen heeft de NS alles wel prima voor elkaar voor het personeel, binnen de wettelijk gestelde kaders. Koster: “Wij zijn eigenlijk geen onderdeel van het onderwerp. We vinden het dus wel jammer dat de reiziger nu de dupe is van acties die gericht zijn aan het kabinet.”

Geen andere middelen meer

Volgens sectorhoofd vervoer bij FNV Roel Berghuis zijn alle andere opties uitgeput. „We doen dit niet met plezier maar het kabinet moet worden overtuigd dat het menens is. We hebben al zo veel gedaan, symbolische acties, noem maar op. Op een bepaald moment heb je geen andere middelen meer. We voeren overigens voor iedereen actie, ook zzp’ers, die verdienen ook een goed pensioen.”

Bonden willen statement maken

Of het bij deze staking blijft is maar de vraag. Duidelijk is dat de bonden een statement willen maken, zeker nu hun geplande staking van 15 maart door het Utrechtse tramdrama werd afgeblazen. “Met deze staking willen we de druk op het kabinet flink verhogen”, zegt FNV-woordvoerster Mariëtte van Dijk. “Als er op 1 juli geen pensioendeal ligt, stijgt de aow-leeftijd per 2020 naar 66 jaar en 8 maanden. Dat willen we absoluut voorkomen.”

Staking duurt 24 uur

De staking begint dinsdagmorgen 28 mei om 05.00 uur en zal 24 uur duren. Woensdagmorgen verwacht de NS echter wel opstartproblemen met het treinverkeer waardoor reizigers woensdag ook nog hinder kunnen ondervinden van de staking.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1