Connect with us

Auto Nieuws

Formule 1 geschokt na plots overlijden wedstrijdleider Whiting

Published

on

charlie-whiting-racedirecteur-fia-formule1

De Formule 1-wereld is vlak voor de start van het nieuwe seizoen geschokt door het overlijden van wedstrijdleider Charlie Whiting. De racedirecteur is donderdagochtend in Melbourne plotseling overleden.

In een verklaring laat de FIA weten dat Whiting donderdagochtend is bezweken aan de gevolgen van een longembolie. Het nieuws komt hard aan in de Formule 1, waar Whiting meer dan 40 jaar deel van uitmaakte.

Reactie Max Verstappen

Ook Max Verstappen is geschokt: “Dit is een grote schok ja, We hebben laatst nog een hele dag samen doorgebracht in Genève. Toen zei ik nog: ‘Ik zie je in Australië weer’. Ongelooflijk dat hij er nu niet meer is. En hij was maar 66. Het is maar weer het bewijs dat je van elke dag in je leven moet genieten. Mijn gedachten zijn in ieder geval bij zijn vrienden en familie.”

Reactie Jean Todt

”Tot mijn grote droefenis heb ik kennisgenomen van het overlijden van Charlie” laat FIA-president Jean Todt weten.”Charlie Whiting was een geweldige wedstrijddirecteur, een uniek sleutelfiguur in de Formule 1, die de ethiek en ziel van deze fantastische sport belichaamde. De Formule 1 heeft met Charlie een trouwe vriend en charismatische ambassadeur verloren.”

Van monteur naar racedirecteur

Whiting werkte in 1977 voor het eerst in de Formule 1. Hij was monteur bij het team van Hesketh. Bij het team van Brabham werkte Whiting zich vervolgens op tot chief mechanic. Nadat het team in 1988 verkocht werd door Bernie Ecclestone maakte Whiting de overstap naar de FIA, waar hij in 1997 werd gepromoveerd tot racedirecteur.

Als wedstrijdleider was Whiting onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid op de baan en de veiligheid van de auto’s en de coureurs tijdens een Formule 1-weekend. Ook was hij de man die race startte en met de finishvlag zwaaide. Verder had Whiting een belangrijk aandeel in de toegenomen veiligheid van de coureurs de afgelopen jaren, en gold als een belangrijk aanspreekpunt voor de teams en coureurs.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1