Connect with us

Auto Nieuws

Fraude met de kilometerteller kost Nederland 160 miljoen per jaar

Published

on

kilometerteller-fraude

In het jaar 2018 werd bij 264.220 auto’s een onlogische tellerstand geregistreerd. Dit blijkt uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). De fraude met de kilometerstand in auto’s kost consumenten en de Nederlandse staat ongeveer 160 miljoen euro per jaar.

De tellerfraude wordt een steeds groter probleem in Nederland. De fraude komt in de praktijk veel voor bij geïmporteerde auto’s, en duizenden mensen zijn jaarlijks de dupe van dit bedrog.

Geen database in Duitsland

Bij één op de vijf auto’s die worden geïmporteerd vanuit Duitsland is gerommeld met de teller. “Op het moment dat de auto de grens over gaat, wordt het schimmig”, zegt VAT-voorzitter Martin Huisman. “In Duitsland is geen database die je kunt toetsen. De koper is vaak degene die de teller terugdraait, en de auto daarna doorverkoopt.”

160 miljoen schade

Consumenten lijden jaarlijks 42 miljoen euro schade door gesjoemel met de kilometerteller, becijferde de vereniging, een samenwerkingsverband van BOVAG, RAI Vereniging, ANWB en VNA. “Dat komt neer op 1.500 euro per persoon. En dan zitten we nog aan de voorzichtige kant”, aldus Huisman.

Ook de Nederlandse staat wordt flink gedupeerd. Door de kilometerstand op te draaien, wordt minder BPM betaald. Een kostenpost van 118 miljoen euro.

10.000 euro boete

Sinds 1 januari 2014 is het sjoemelen met de stand verboden. Ook het corrigeren, vervangen of repareren is van een kilometerteller is bij de wet niet toegestaan. Wie dat toch doet, kan een jaar celstraf krijgen of een boete van 10.000 euro.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1