Connect with us

Auto Nieuws

Geen paniek! Verplichte snelheidsbegrenzer is gewoon een verkapte cruise control

Published

on

Intelligent-Speed-Assist-mercedes

Speciale elektronica in je auto die voorkomt dat je te snel rijdt. Als het aan het Europees Parlement ligt wordt dat al ingevoerd in 2022.

Parlementsleden hebben een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat alle nieuwe auto’s vanaf 2022 uitgerust moeten worden met een snelheidsbeperkende technologie, het Intelligent Speed Assist System. Door deze maatregel zouden er naar schatting 20 procent minder verkeersdoden vallen in Europa. Doorberekend over 15 jaar betreft het een aantal van 25.000 minder slachtoffers.

Intelligent Speed Assist

Echter klinkt het allemaal wat spannender dan dat het in werkelijkheid is. De Intelligent Speed Assist is namelijk geen snelheidsbegrenzer, maar een actieve cruise control. Veel nieuwe auto’s hebben dit systeem al en het is juist ontzettend handig. Een camera in de auto herkent de snelheidsborden langs de weg en stelt de cruise control daarop af. Het grappige van het systeem is dat je de auto ook gewoon de opdracht kunt geven om continu sneller te rijden dan toegestaan is. De auto houdt dan bijvoorbeeld twintig kilometer per uur meer aan dan op de borden staat aangegeven.

Publieke opinie

Uit onderzoek van SBS blijkt dat 48 procent van de automobilisten een snelheidsbegrenzer een goed idee vindt. Ruim 78 procent van de mensen zonder auto vindt het wel een goed plan van het Europees Parlement. Verder onderzocht SBS of automobilisten zich wel altijd aan de snelheid haalt. 67 procent zegt dit braaf te doen. 28 procent drukt het gaspedaal af en toe wat harder in dan dat toegestaan is. En 5 procent neemt een boete gewoon op de koop toe.

Het systeem moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie en alle lidstaten van Europa. Door het parlement zijn er ook al plannen ingediend voor rijstrookhulp en een automatisch noodremsysteem.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1