Connect with us

Auto Nieuws

GPS terug naar 0. Doet jouw navigatie het nog wel na 7 april?

Published

on

Garmin-gps-navigatie-omwenteling
Foto: Wikipedia

Heb jij navigatie in de auto? Dan is de kans aanwezig dat jouw GPS-systeem na 7 april niet meer correct functioneert. Lees hieronder waarom en hoe dit te voorkomen.

In de nacht van 6 op 7 april vindt er een GPS-omwenteling plaats. Het telsysteem van de GPS is dan vol en begint vanaf dan weer bij 0. Het is te vergelijken met een kilometerteller van een oude auto waarbij de kilometerteller na 99.999 km weer terugsprong op 0.

1024 weken

Tijdens de vorige omwenteling in 1999 sprongen de tellers ook al naar 0. De systemen die dat deden konden niet verder tellen dan 1023 weken. Op 6 april hebben we 1024 weken achter de rug en springen de GPS apparaten weer terug naar 0. Dan is het op je apparaat in eens weer 1999.

De GPS-omwenteling zorgt ervoor dat navigatiesystemen in de war raken en blijft het zoeken naar satellieten die twintig jaar oud zijn. Om zulke situaties te voorkomen adviseert Agentschap Telecom om je GPS-systeem goed te controleren na de omwenteling van 7 april.

157 jaar

Gelukkig zien we dit probleem over twintig jaar niet weer verschijnen, want moderne GPS-ontvangers kunnen veel verder tellen dan 1024. Om precies te zijn gaan ze door tot week 8192. Dat is pas over 157 jaar. We hoeven ons daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Software-update

De moderne GPS systemen hebben geen last van deze reset. Bij twijfel, raadpleeg dan de website van de fabrikant van je GPS-systeem. Mogelijk is er een software-update nodig.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1