Connect with us

Auto Nieuws

Hoe ‘groen’ zijn hybride en elektrische auto’s daadwerkelijk?  

Published

on

smart-EQ-forfour-002

Met het oog op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid lijken hybride en elektrische auto’s de toekomst te hebben. Maar hoe ‘groen’ en duurzaam zijn deze auto’s daadwerkelijk? In een rapport van het Swedish Environmental Research Institute wordt beweerd dat er tijdens de productie van de batterijen voor hybride en elektrische auto’s zoveel CO2 vrijkomt, dat alle besparingen die het achteraf oplevert, teniet worden gedaan.

De Zweedse overheidsinstantie deed onderzoek naar de krachtbron van elektrische auto’s en concludeerde dat de vrijgekomen CO2 tijdens het productieproces niet het enige probleem is. Metalen als lithium, kobalt en nikkel zijn rijkelijk aanwezig in autobatterijen en aangezien de winning van deze metalen een chemisch intensief proces is, gaat hier veel energie in zitten. Bovendien levert de winning schade op aan de omgeving van de winningsplek.

skoda-fabriek-robot-productie-algemeen

Certificering batterijenproducenten

De auteurs van het rapport stellen dat het noodzakelijk is om de verbruikscijfers van auto’s, die nu vooral de lage brandstofcijfers noemt, aan te vullen met informatie over milieubelasting, fabricage en recyclingsopties. Verder vinden zij dat er een certificering moet komen van de producenten van de batterijen, aangezien de productie nu meestal nog in landen als China en India plaatsvindt, waar milieubelasting van secundair belang is.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1