Connect with us

Auto Nieuws

Kan je met de nieuwe benzine E10 zomaar even tanken?

Published

on

E10-benzine-tanken

Tankstations zijn met ingang van 1 oktober 2019 wettelijk verplicht om E10-benzine te verkopen. Althans, dit heeft de Tweede Kamer besloten. Maar wat is E10 nu precies en kan dat zomaar in je auto?

E10 is een benzine waar tot maximaal 10 procent ethanol in kan zitten, meldt de BOVAG. In E5 zit bijvoorbeeld maximaal 5 procent ethanol. Ethanol is een alcohol. Ethanol kan gemaakt worden uit landbouwgewassen of afvalstromen. En deze ‘groene’ of ‘bio-‘ethanol kan ook worden toegevoegd aan benzine.

Is je auto geschikt voor E10?

Ongeveer 90% van alle benzinevoertuigen is geschikt voor E10. Op www.e10check.nl kunt je zien of je auto geschikt is voor E10. Als je auto niet geschikt is voor E10 kunt je gewoon E5 blijven tanken. Dat zal volop verkrijgbaar blijven.

Hoe gaat E10 aan de pomp heten?

Daarover voert BOVAG nog overleg met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In België wordt E10 verkocht onder de naam ‘Euro95 E10’ en in Duitsland ‘Super E10’. De benaming in Nederland wordt nog bepaald.

Hoe kan je zien dat er E10 verkocht wordt?

Bij invoering van E10 zullen de tankpistolen voorzien worden van een E10-sticker, zoals er nu al bijvoorbeeld een E5-sticker op zit. Dat is wettelijk verplicht.

Waarom wordt E10 verplicht?

Omdat de Tweede Kamer het wil. De Tweede Kamer heeft in het voorjaar van 2017 aan het kabinet gevraagd om te sturen op de reductie van broeikasgassen via inzet op duurzame biobrandstoffen. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de staatssecretaris een verplichte invoering van E10 (benzine met 10% bio-ethanol) voorgesteld.

Wanneer kun je E10 aan de pomp verwachten?

De overheid wil dat tankstations per 1 oktober 2019 E10 gaan verkopen. Mits die beschikken over de mogelijkheid om twee of meer soorten benzine te verkopen.

Zijn tankstations verplicht om E10 te verkopen?

Dat hangt ervan af hoeveel soorten benzine het tankstation verkoopt. Tankstations die beschikken over de mogelijkheid om twee of meer soorten benzine te verkopen, zijn verplicht om ten minste de helft van de vulpistolen uit te rusten voor E10. Tankstations die slechts één soort benzine kunnen verkopen, zijn vrijgesteld van de E10-verplichting.

Welke benzine gaat een tankstation nu schrappen?

Dat mag het tankstation zelf bepalen. Wie nu Euro 95 en Euro 98 verkoopt, moet straks in ieder geval E10 verkopen. Of ze dan Euro 95 of Euro 98 schrappen mogen ze zelf weten.

Is de E in E10 iets ander dan de E in Euro?

Ja, verwar deze E’s niet met elkaar! Euro 95 benzine bevat nu in de regel 5% ethanol en is daarmee Euro 95 E5. De 95 staat voor het octaangetal (klopvastheid) en de 5 staat voor het ethanol percentage. Afhankelijk van de leveranciers kan E10 straks dus een octaangetal van 95 of 98 krijgen, maar in ieder geval 10% ethanol.

1 Comment

1 Comment

  1. Gert

    1 oktober 2019 at 12:08

    Ik tank nu E5.
    Vraag: Als ik weer moet tanken kan dan de E10 er zo maar in, terwijl er nog wat E5 in de tank zit?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1