Connect with us

Auto Nieuws

Kritiek Tweede Kamer op weren van benzine- en dieselauto’s in Amsterdam

Published

on

volkswagen-elektrisch-oplaadpaal-amsterdam-golf.

Gisteren (vrijdag 3 mei) maakte AutoSpectrum melding van de Amsterdamse plannen om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s in de stad toe te staan. Inmiddels heeft een groot aantal politieke partijen in de Tweede Kamer zich uitgesproken tégen het voornemen van de Amsterdamse verkeerswethouder Sharon Dijksma, die in het Actieplan Schone Lucht schrijft dat ze een schonere lucht voor alle Amsterdammers nastreeft.

“Amsterdam zet een stip op de horizon, alleen is er momenteel helemaal geen wetgeving die een ban op benzineauto‘s in de stad mogelijk maakt”, reageert Kamerlid Remco Dijkstra van regeringspartij VVD in het Algemeen Dagblad. “En die regels, daar gaan wij hier in Den Haag over, niet Amsterdam. Het kabinet heeft niet al te lang geleden een plan naar buiten gebracht om een einde te maken aan de lappendeken van milieuzones in het land, daar levert dit voorstel niet bepaald een bijdrage aan.’’

‘Schonere lucht’

Ook de PVV, CDA, D66 en SP staan niet op voorhand op de banken bij het Amsterdamse voornemen. De Tweede Kamer-fractie van de PvdA, de partij van Dijksma, laat een diplomatiek geluid horen. “Amsterdam kampt helaas met forse luchtvervuiling, dus goed dat er nu een ambitieus plan ligt voor schonere lucht”, zegt Kamerlid Gijs van Dijk, die het wel essentieel vindt dat de plannen voor alle Amsterdammers haalbaar en betaalbaar zijn.

amsterdam-parkeren-vergunning-gemeente

‘Belangrijke stap’

GroenLinks is de enige partij die zich volledig achter het weren van benzine- en dieselauto’s in de Nederlandse hoofdstad schaart. “Gezonde lucht is van levensbelang”, vindt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. “Goed dat Amsterdam een heel duidelijk doel stelt. Een belangrijke stap waarvan ik hoop dat andere steden volgen.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1