Connect with us

Auto Nieuws

Laadangst en jarenlange wachtlijsten door massale vraag naar EV’s

Published

on

audi-etron-laadpaal-shuttelpas-opladen

In Nederland probeert de regering de consument warm te maken voor elektrisch rijden. In Noorwegen is men al een stuk verder dan in Nederland, maar dit gaat ook weer gepaard met de nodige problemen. Vanwege de grote vraag naar EV’s is er een jarenlange wachtlijst ontstaan. Een bijkomend probleem is ook het aantal laadpalen in Noorwegen, en dan met name in de hoofdstad Oslo. Daar zijn er te weinig om alle elektrische auto’s van stroom te voorzien.

De gemeente Oslo kan het aantal elektrische auto’s in de stad niet aan. “We doen ons uiterste best om het aantal laadpalen zo snel mogelijk uit te breiden. Maar elektrische auto’s zijn zo populair dat we de vraag nauwelijks aankunnen”, vertelt woordvoerder Paal Mork van elektrische rijden in Oslo. ”Mensen zijn zelfs bang om hun afspraak te missen, omdat ze lang moeten wachten om te kunnen opladen. Laadangst is een ding”, zegt Mork tegenover de NOS.

Afhankelijk van openbare laders

In Oslo hebben niet veel automobilisten een eigen oplaadlader en zijn ze afhankelijk van openbare laders of laadstations van commerciële aanbieders. Oslo kent op dit moment 1300 openbare laadpalen, maar aan het eind van dit jaar moeten dat er minimaal 2000 zijn. Het aantal commerciële aanbieders met snel-laders groeit daarbij ook erg hard.

Bron: NOS

Van 3 naar 50 procent

De overgang op elektrisch rijden is de afgelopen jaren zeer snel gegaan in Noorwegen. In 2012 was 3 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. Dit jaar is de verwachting dat de helft van de nieuw verkochte auto’s een elektrische auto is. Deze stijging komt ook door de jarenlange promotie van de Noorse regering om over te gaan op elektrisch rijden. Dit zijn de voordelen. Heel wat meer dan in Nederland.

Bron: NOS

Regering heeft het veel gepromoot

”De Noorse regering heeft elektrisch rijden de afgelopen jaren veel gepromoot. En die consequentie is belangrijk”, zegt Christina Bu van de consumentenvereniging Elektrische Auto’s. ”Als je investeert in een elektrische auto, moet je weten waar je aan toe bent en er zeker van zijn dat het een lange-termijn-beleid is.” De wachtlijsten in Noorwegen zijn soms jarenlang voor het alleen al verkrijgen van een elektrische auto.

Bu is ervan overtuigd dat het goed komt met het aantal laadpalen: ”Begin eerst met het duurder maken van vervuilende auto’s en het goedkoper maken van elektrisch rijden. Dan zal de rest volgen. Noorwegen laat zien dat het mogelijk is.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1