Connect with us

Auto Nieuws

Nederlandse overheid loopt miljoenen euro’s mis door ‘Tesla-subsidie’

Published

on

tesla-model-s-wit-linksvoor

De subsidie op elektrisch rijden is niet gecontroleerd door onderzoeksorganisatie Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), schrijft Follow The Money donderdag op haar eigen website. De Nederlandse overheid loopt hierdoor miljoenen euro’s mis.

Het rekenmodel van consultant Robert Kok, die werkt voor Tesla, onderschatte de verkoop van elektrische auto’s, waardoor de subsidieregeling veel vaker werd gebruikt en dus meer blijkt te kosten dan verwacht, schrijft FTM. Zijn eigen werkgever Tesla profiteerde het meest van de misrekening van het rekenmodel.

59 miljoen euro te veel uitgegeven

“Er zijn in 2018 25.068 elektrische auto’s verkocht: 120 procent meer dan geprognosticeerd”, schrijft FTM. Er zou inmiddels zo’n 200 miljoen euro aan subsidies zijn uitgegeven, terwijl de verwachting 141 miljoen euro was. Ook zou er ruim 900.000 euro aan het rekenmodel zijn besteed.

Tweede Kamer wil opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering naar aanleiding van dit bericht. Pieter Omtzigt (CDA) stelde eerder al vragen over de enorme subsidies voor het leasen van elektrische auto’s en over de prognose die er 120 procent naast zat. Staatssecretaris Snel (D66) van Financiën antwoordde in februari dat alle prognoses in het najaar van 2018 uitvoerig zijn besproken, getoetst en goedgekeurd zijn door het PBL.

Miljard dollar omzet

Het fiscaal beleid leverde Tesla in Nederland in 2018 bijna een miljard dollar omzet op, waarmee Nederland na Noorwegen de grootste afzetmarkt is in Europa voor Tesla. Volgens FTM betaalt Tesla het bureau van Robert Kok om beter inzicht te krijgen in de Nederlandse markt, en die is voor Tesla zeer gunstig (met dank aan de prognose van Robert Kok).

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1