Connect with us

Auto Nieuws

Nooit meer een lekke band met een band zonder lucht

Published

on

airless-tires

De zwakte van een autoband is de lucht die erin zit. Deze lucht moet erin blijven zitten, want als je lek rijdt dan kan de bestuurder van de auto zijn of haar weg helaas niet meer vervolgen.

Een autoband zonder lucht, dat is hetgeen Michelin en General Motors vanaf 2024 mee op de markt willen komen. Een niet lek te rijden luchtloze band die luistert naar de naam UPTIS (Unique Puncture-proof Tire System) en het testen hiervan beginnen eind dit jaar op een aantal Chevrolet Bolts.

Meerdere prototypes

De luchtloze band is niet nieuw. Meerdere prototypes waren er al, maar geen enkele band heeft de weg naar de productie gehaald. Voor en achteruit rijden op de luchtloze banden ging prima, maar zodra er bochten in het spel kwamen, begonnen de banden gebreken te vertonen.

De UTPIS-banden zijn volgens de fabrikant een stuk milieuvriendelijker. De banden kunnen niet meer lek en worden dus ook minder snel vervangen, wat een besparing op de productie inhoudt en dus ook de uitstoot van vuile stoffen.

Afgedankt rubber

Michelin denkt dat de autoband jaarlijks 20% aan banden kan besparen, wat neerkomt op meer dan 200 miljoen ton aan afgedankt rubber. De bandenfabrikanten hebben nog tot 2024 om hun beloftes na te komen, en met de luchtloze autoband op de markt te komen.

1 Comment

1 Comment

  1. Vincent Rondwijk

    2 juni 2022 at 15:53

    Interessant om te lezen over deze prototypes autobanden waar geen lucht in zit. Ik kan mij voorstellen dat dit een milieuvriendelijke optie is, omdat je ook langer met een band kan doen. Daarnaast kom je niet meer met een lekke band stil te staan onderweg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1