Connect with us

Auto Nieuws

Olieprijzen stijgen fors na drone-aanval op olievelden in Saoedi-Arabië

Published

on

De prijzen van olie zijn maandag in Azië met meer dan 10 procent gestegen door de aanval op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië. Deze aanval gaat ook gevolgen hebben voor de prijzen aan de pomp.

Olie-installaties in Saoedi-Arabië werden zaterdag door drones getroffen. Op het olieveld van Abqaiq staat de grootste olieraffinaderij ter wereld. Het veld in Khurais is een van de belangrijkste olievelden van het land. Aramco, de grootste exporteur van olie ter wereld, halveerde zijn olieproductie gelijk.

De stijgende olieprijzen gaan gevolgen hebben voor de prijzen aan de pomp. De kans bestaat dat er vandaag al tankstations zijn die de prijs wat verhogen. Benzineprijzen worden eigenlijk op werkdagen vastgesteld. De prijzen voor zaterdag, zondag en maandag staan al vast.

“Dat staat in principe vast, maar afspraken kunnen doorbroken worden”, zegt marktdeskundige Van Selms tegen het AD. Hij voorziet voor dinsdag een prijsstijging van 1 tot 2 cent per liter bovenop de huidige prijs, en op de lange termijn wel 5 cent per liter.

Om de impact van de hoge olieprijzen te verminderen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump maatregelen getroffen. Hij heeft toestemming gegeven om olie van de strategische reserve van het land te gebruiken. Die reserve ontstond na de oliecrisis in 1973.

De olie is opgeslagen in vier ondergrondse depots aan de Golf van Mexico in de staten Texas en Louisiana. “Meer dan genoeg olie!”, verkondigd Trump op zijn Twitter.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1