Connect with us

Auto Nieuws

Onderzoeker pareert: “Bericht over vuile elektrische auto klopt in de verste verte niet”

Published

on

cartoon-benzine-elektrisch

Onderzoeker aan de TU Eindhoven Auke Hoekstra heeft gereageerd op het bericht waarin werd beweerd dat een elektrische auto pas na 700.000 kilometer beter voor het milieu is dan een gemiddelde benzine auto. “Dat klopt in de verste verte niet”, zo is zijn reactie op Twitter.

Het Belgisch televisieprogramma Auto Mobile, dat het bericht inmiddels heeft verwijderd, liet hoogleraar aan de universiteit van Luik Damien Ernst onderzoek doen naar het omslagpunt waarop de elektrische auto groener wordt dan de benzine variant. Ernst maakte zijn berekening aan de hand van de huidige staat van de elektriciteitsproductie, die slechts voor een klein deel op ‘groene’ wijze tot stand komt. Daarnaast nam hij ook de productie mee van de elektrische auto’s en ook de productie van de accu’s.

Variabelen kloppen niet

“Maar die variabelen kloppen niet”, zo legt Hoekstra op Twitter uitgebreid uit. Hij komt uit op een omslagpunt van 30.000 tot 50.000 kilometer en krijgt veel bijval. “Er is nog niemand bij me gekomen die zegt dat mijn berekeningen niet kloppen.”

Volgens Hoekstra is zijn collega, in België gezaghebbend, sowieso één belangrijk ding vergeten is. “Dat het produceren van benzine, in Pernis bijvoorbeeld, ook CO2-uitstoot met zich meebrengt. Dat heeft hij niet meegenomen, terwijl hij dat voor de productie van batterijen wel had gedaan. Dat is gewoon aantoonbaar fout.”

Uitstoot onjuist berekend

Ook is Hoekstra van mening dat de hoeveelheid CO2 uitstoot die Ernst heeft berekend, zeker drie keer te hoog is. “En dan ben ik nog heel voorzichtig. Dat soort cijfers zijn heel geheim, geen producent wil er wat over zeggen. Maar ik spreek insiders uit de sector die fluisteren dat de werkelijke uitstoot per batterij in de grote, moderne fabrieken nog lager ligt.”

Of zijn berekeningen dan wel kloppen? “Er is in Nederland niemand die meer van dit soort sommetjes maakt dan ik, dus ja, ik kan het weten”, besluit Hoekstra in gesprek met de Leeuwarder Courant.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1