Connect with us

Auto Nieuws

Opgelet! Dit zijn de belangrijkste (nieuwe) verkeersregels in Frankrijk

Published

on

franse-snelweg-frankrijk
Foto: Lionel Allorge / Wikipedia

Vele Nederlanders trekken dit jaar weer richting Zuid Europa om daar te genieten van hun vakantie. Een groot deel van deze vakantiegangers rijdt door Frankrijk waar andere verkeersregels gelden dan in Nederland. Om boetes te voorkomen hebben we een aantal belangrijke regels onder elkaar gezet.

Allereerste de maximum snelheden in Frankrijk. Hier zien we een groot verschil met Nederland. Wat opvalt is dat op de autosnelweg de maximumsnelheid automatisch wordt verlaagd bij regen. Hieronder een overzicht van hoe hard je op welke weg mag rijden.

  • Autosnelwegen: 130 kilometer per uur bij droog weer, 110 bij regen
  • Wegen buiten de bebouwde kom met middenberm: 110 kilometer per uur bij droog weer, 100 bij regen
  • Wegen buiten de bebouwde kom met twee rijstroken in elke richting: 90 kilometer per uur bij droog weer, 80 bij regen
  • Wegen buiten de bebouwde kom met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm: 80 kilometer per uur
  • Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur

Radarverklikkers

In Nederland is Flitsmeister een handig hulpmiddel om op tijd te worden gewaarschuwd voor een flitspaal of een mobiele flitser. Dergelijke radarverklikkers zijn in Frankrijk ten strengste verboden. Je mag met gps gebruiken, maar de functies om flitspalen te detectetren moeten worden uitgeschakeld. De boete voor het niet naleven van deze regel kan oplopen tot wel 1500 euro.

Bellen in de auto

Wat veel mensen ook niet weten is dat je in Frankrijk je telefoon ook niet in de hand mag nemen als je stilstaat langs de weg. Daarnaast mag je tijdens het rijden ook niet handsfree bellen met oortjes in. Verder mag de telefoon zich tijdens het rijden niet in je gezichtsveld bevinden.

Milieuvignetten

In bepaalde steden heb je tegenwoordig een milieuvignet nodig. Welk vignet je nodig bent is afhankelijk van de stad en de luchtvervuiling op dat moment. Parijs heeft tegenwoordig zelfs al permanente milieuzones. Voor meer informatie over de vignetten en de zones, klik hier. Om direct een vignet te bestellen, klik hier.

Verplicht mee te nemen

Als automobilist in Frankrijk ben je ook verplicht om een aantal zaken in de auto te hebben. Een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een alcoholtest. De gevarendriehoek mag alleen worden geplaatst als het plaatsen ervan geen gevaar oplevert. Bij pech moet de bestuurder een hesje dragen die voldoet aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen). Het hesje moet binnen handbereik zijn van de bestuurder en mag dus niet in de kofferbak liggen. De overige bestuurders zijn niet verplicht een hesje te dragen, maar dit wordt wel geadviseerd. De alcoholtest mag dan wel verplicht zijn, maar levert je geen boete op als je deze niet bij je hebt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1