Connect with us

Auto Nieuws

Politie maakt jacht op appende weggebruikers met nieuwe mobiele flitser

Published

on

whatsapp-politie

De politie start een nieuw offensief tegen appende bestuurder. Dit gaat gebeuren door het inzetten van flitsapparatuur dat nu enkel nog wordt gebruikt om mensen te registreren die door rood rijden. Wordt je gespot dan ontvang je binnen afzienbare tijd een boete van 240 euro van het CJIB in de brievenbus.

Tijdens de eerste test werden 61.622 passerende voertuigen gefilmd waarvan 10% als verdacht werd bestempeld. Na onderzoek bleek dat 464 van de 6.150 verdachten daadwerkelijk de mobiel in de handen hadden. 0,8% van de 61.622 bestuurders had uiteindelijk een telefoon in de hand.

Willen een betere voorselectie

Momenteel wordt er op een geheime locatie een tweede test uitgevoerd. “We willen de software verder verbeteren, zodat de ’voorselectie’ beter scoort als die door verbalisanten nagekeken moet worden. Het voordeel is dat de verdachte beelden ook op kantoor kunnen worden bekeken en bij een zogenoemde ’hit’ de bekeuring op kenteken verstuurd kan worden. Nu moeten we overtreders staande houden, maar die verplichting vervalt per 1 juli”, aldus Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectmanager Infrastructuur van de Nationale Politie, in een gesprek met De Telegraaf.

Systeem multi-inzetbaar

Op dit moment is er nog maar één mobiele set beschikbaar, maar het is de bedoeling dat alle regiokorpsen zullen worden voorzien. Naast het constateren van het onrechtmatig gebruik van de mobiele telefoon kan het systeem ook zien of iemand geen gordel draagt of iemand te dicht op zijn of haar voorganger rijdt.

Bus vol agenten

In Oost-Nederland werd in oktober 2018 een meer opmerkelijke actie op touw gezet. Hierbij ging de politie met een bus vol surveillerende agenten de snelweg op, om telefonerende en appende weggebruikers op de bon te slingeren. Destijds was de boeten nog 230 in plaats van de huidige 240 euro.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1