Connect with us

Auto Nieuws

Porsche blijkt na aankoop replica, maar koper krijgt geen gelijk bij rechter

Published

on

porsche-911-carrera-1973-rechtsvoor-zijkant-quote
Foto: Porsche

Een man kocht eind 2011 voor 225.000 euro een Porsche 911 Carrera uit 1973. Eind 2017 liet de koper de auto onderzoeken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er gerommeld was met het chassisnummer, waardoor er twijfel bij de man kwam over de authenticiteit van de Porsche.

De koper vond op basis van dit rapport dat het vaststond dat de Porsche die hij gekocht had niet de originele Porsche was. Opvallend was dat er na het afkeurende oordeel op verzoek van de koper nog een expert onder de auto is gaan liggen, en tot de conclusie kwam dat het wel een echte Carrera RS betreft. Hij schatte de waarde op van de Porsche op 800.000 euro. Toch stapte de man naar de rechter.

Overeenkomst ontbonden

Tijdens het proces werd duidelijk dat de koper wel wist dat de Porsche gerestaureerd was. De rechtbank concludeerde dat de koper niet mocht verwachten dat de Porsche origineel was. De rechter zag onvoldoende reden om de overeenkomst te ontbinden.

Er was nog een kans voor de koper, want was het chassisnummer ook vervalst? Het onderzoek wees uit dat dit het geval is. Een vervalst chassisnummer is volgens de rechter een reden om de overeenkomst te ontbinden.

Onderzoek naar chassisnummer

Er was volgens de rechtbank nog één vraag die nog beantwoord moest worden. Had de koper zelf voldoende onderzoek gedaan naar het chassisnummer van de Porsche? De koper gaf toe dat niet gedaan te hebben. Hij had vragen over het chassisnummer moeten stellen aan de verkoper, en dat heeft hij niet gedaan.

Koper had beter moeten onderzoeken

De rechtbank besloot uiteindelijk dat de koper voor de aankoop zelf onderzoek naar het chassisnummer van de Porsche had moeten doen. Dat heeft de koper niet gedaan, en daarom heeft de man zijn beroep op non-conformiteit verspeeld. Lees hier het hele vonnis van de rechtbank.

Bron: Quote

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1