Connect with us

Auto Nieuws

RAI Vereniging waarschuwt de Kamer voor hoge subsidie elektrisch rijden

Published

on

audi-etron-laadpaal-shuttelpas-opladen
Foto: Audi

De elektrische auto wordt langzaam maar zeker normaal op de Nederlandse wegen. In maart werd de grens van 50.000 elektrische auto’s doorbroken. Alleen blijft de uitstoot van CO2 door auto’s hoog, omdat elektrische auto’s nog steeds te duur zijn voor een modaal gezin.

De komst van relatief goedkope elektrische auto’s voor een modaal gezin, zoals de Nissan Leaf, heeft de verkoop van elektrische auto’s goed gedaan. De vraag is of het hard genoeg gaat om tot miljoenen elektrische auto’s te komen in de komende tien jaar en tot een forse daling van de CO2-uitstoot.

RAI waarschuwt Tweede Kamer

Woensdagochtend praat de Tweede Kamer over de maatregelen die nodig zijn om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen en het aandeel elektrisch fors omhoog te krijgen. Dit zou mede kunnen door het subsidiëren van de groei van elektrische auto’s in ons land.

De RAI vereniging waarschuwt de Kamer voor te hoge subsidie voor elektrische auto’s. “Oversubsidiëring is slecht voor het draagvlak bij de belastingbetaler en veroorzaakt onwenselijke marktverstoring. Breed draagvlak is essentieel voor het slagen van het klimaatbeleid”, zegt RAI-voorzitter Steven van Eijck tegen het AD.

Het huidige wagenpark verjongen

Rustig aan met elektrisch, is ook het advies van de autofabrikanten. Zij willen eerst het huidige wagenpark verjongen door schone auto’s goedkoper te maken. Pas na 2025 is er voldoende elektrisch aanbod beschikbaar. De autofabrikanten verwachten dat de prijzen van elektrische auto’s tegen die tijd fors omlaag zijn gegaan.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1