Connect with us

Auto Nieuws

Sjoemelsoftware kost FiatChrysler 600 miljoen euro

Published

on

Jeep-Grand-Cherokee-SRT-2014-right-front

FiatChrysler heeft met de Amerikaanse autoriteiten een schikking getroffen van 600 miljoen euro. Met de schikking koopt de autofabrikant verder vervolging door justitie in Amerika af.

FiatChrysler werd voor de rechter gedaagd omdat het sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in de op diesel rijdende Jeep Grand Cherokees en Dodge Ram pickup-trucks. Het ging hierbij om auto’s die tussen 2014 en 2016 werden geproduceerd. Uit tests bleek dat de auto’s minder schoon waren dan op papier werd beweerd.

Dodge-Ram-1500-2009--right-side

Het bedrag van 600 miljoen euro zal voor bijna de helft terugvloeien naar de portemonnee van de autobezitters. Dit komt gemiddeld neer op zo’n 2.500 euro per auto. Met dit bedrag kunnen de eigenaren de software aan laten passen naar de juiste instellingen.

FiatChrysler blijft ontkennen

FiatChrysler blijft erbij de sjoemelsoftware niet moedwillig te hebben geïnstalleerd. Toch hield het rekening met een flinke schadepost want het bedrijf zette drie maanden geleden al 713 miljoen euro opzij om eventuele toekomstige kosten te dekken. Na aftrek van de 600 miljoen euro, houdt het Italiaans-Amerikaanse concern hier 113 miljoen euro van over.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1