Connect with us

Auto Nieuws

Skoda keert terug naar haar roots met innovatieve elektrische tweewieler

Published

on

klement left front

Klement is de naam van de elektrische tweewieler die de straten van menig binnenstad moet gaan kleuren in de toekomst. De Klement is een innovatieve, elektrisch aangedreven fiets die dankzij een 4 kw sterke elektromotor een topsnelheid van 45 km/u kan halen. Deze krachtbron is geïntegreerd in het achterwiel. Remmen en accelereren doet men met kantelende pedalen en voor maximale veiligheid beschikt de Klement over ABS en geïntegreerde LED-verlichting.

Opvallende verschijning

Skoda laat op de autosalon van Genève zijn visie op toekomstige micromobiliteit in de stad zien, en met de Klement gaat het merk ook terug naar de roots van Skoda. Onder leiding van oprichters Laurin en Klement begon het bedrijf 124 jaar geleden namelijk als fietsfabrikant.

De Skoda Klement is een opvallende verschijning met zijn futuristische aluminium frame en de wielophanging met mono-zwenkarmen. Het conceptvoertuig heeft geen zichtbare hendels of bekabeling. Op de plaats waar zich bij een normale fiets de trapas en pedalen bevinden heeft de Klement voetsteunen. Door deze naar voren te kantelen kan de gebruiker accelereren en door de steunen naar achteren kantelen, wordt de hydraulische schijfrem op het voorwiel met ABS geactiveerd. Tegelijkertijd remt het achterwiel af door de elektromotor. De energie die daarbij wordt teruggewonnen, gaat direct naar de accu’s.

Dynamisch en wendbaar

De Klement is vooral een goed, duurzaam en vlot alternatief voor jonge mensen die geen gebruik willen maken van de auto in de stad. Dankzij het lage gewicht van 25 kg is hij zeer wendbaar. De in het achterwiel geïntegreerde elektromotor van 4 kW wordt gevoed door twee lithium-ion accu’s. De totale capaciteit van 1.250 Wh is goed voor een actieradius van 62 km. De accu’s zijn eenvoudig uitneembaar om ze thuis of op het werk via een 230V-aansluiting te kunnen laden.

Veilig en connected

Op het stuur is een smartphonehouder geïntegreerd. Deze maakt draadloos opladen mogelijk. De smartphone is de spil in vele connected functies zoals coming-home, dat de weg naar huis wijst, de automatische Emergency Call in geval van nood en diagnostiek op afstand. Skoda bestudeert momenteel de mogelijkheden voor een eventuele productieversie van de Klement. Wat de innovatieve fiets in de toekomst moet gaan kosten is nog niet bekend.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1