Connect with us

Auto Nieuws

Video: Ford wil met lichtbalk beter communiceren met overige weggebruikers

Published

on

ford-autonoom-rijden-lichtbal-test-2019

Ford is één van de autofabrikanten die druk bezig is met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. Het streven is om deze al in 2021 in te kunnen zetten in Noord-Amerika. Een belangrijk onderdeel betreffende de veiligheid is de communicatie met de overige weggebruikers. Recentelijk deed Ford een test met een lichtbalk op het dak van het testvoertuig.

Via een lichtbalk op de auto kunnen de overige weggebruikers zien wat de voertuig doet, en wat het daarna gaat doen. De test werd uitgevoerd met een Ford Transit Connect-bestelauto waarin een ‘menselijke autostoel’werd geplaatst. Dit om de de auto eruit te laten zien als een autonoom voertuig. De lichtbalk gaf met knipperend wit, paars en turquoise licht aan dat de bestelauto aan het rijden was, op het punt stond om op te trekken of voorrang verleende.

ford-autonoom-rijden-stoel-lichtbalk-test-2019

Mensen moeten autonome voertuigen kunnen vertrouwen

“Mensen moeten autonome voertuigen kunnen vertrouwen. Daarbij is het cruciaal om een universeel communicatiemiddel te ontwikkelen. Iemand in een ‘menselijke autostoel’ veranderen was één van de ideeën die werd geopperd. Bij het opperen van dit idee viel er even een stilte, maar al snel kwam het besef dat dit de beste en effectiefste manier was om te meten wat we wilden weten”, zei Thorsten Warwel, manager Core Lighting bij Ford Europa.

dr. Matthias Beggiato van de vakgroep Psychologie aan de universiteit van Chemnitz. “Oogcontact maken is belangrijk, maar uit ons onderzoek bleek vooral dat gebruikers kijken om te zien wat een voertuig aan het doen is. De volgende stap is onderzoeken hoe we de lichtsignalen voor iedereen nog duidelijker en intuïtiever kunnen maken.”

Turquoise de beste kleur

60% van de 173 mensen die de Ford zagen rijden dachten dat het daadwerkelijk ging om een autonome auto. De kleur turquoise kwam naar boven als beste kleur. Deze bleek eerder zichtbaar dan wit en wordt minder snel verward met rood of paars.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1