Connect with us

Auto Nieuws

Waarschuwingssysteem voor elektrische auto’s verplicht vanaf juli

Published

on

elektische-auto-akoestisch

Nieuwe elektrische auto’s moeten vanaf juli klinken als een benzine- of een dieselmotor, om te voorkomen dat deze auto’s niet gehoord worden. Bonden voor blinden en slechtzienden hebben wereldwijd deze maatregel geïnitieerd.

Zowel bestuurders van de elektrische auto als inwonenden van dorpen en steden waren blij met de stilte van de auto, maar de vreugde is van korte duur. Vanaf juli is de introductie van de Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) namelijk verplicht voor elektrische auto’s.

Departement of Transportation

Uit onderzoek van het Amerikaanse Departement of Transportation is gebleken dat elektrische voertuigen 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan de benzine- of dieselauto. Daarom moeten alle nieuw toegelaten auto’s met een elektromotor vanaf 1 juli zijn voorzien van een waarschuwingssysteem.

Onhoorbaar door de woonwijk

Het geluid moet tot een snelheid van 20 km/uur worden uitgezonden, boven deze snelheid maken de banden zoveel geluid dat men de auto’s hierdoor kan horen aankomen. Het volume moet minimaal 56 dB bedragen en niet meer dan 75 dB bij 20 km/u. Achteruitrijgeluiden zijn ook verplicht, standgeluid is optioneel. Een ‘pause switch’, een schakelaar om bijvoorbeeld ‘s nachts toch onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden, is toegestaan.

In 2020 zal deze regeling gelden voor alle elektrische auto’s, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s. Ook voor commerciële voertuigen, zoals taxi’s en bussen zal deze regeling van kracht zijn.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1