Connect with us

Auto Nieuws

Weggebruikers opgelet! Nieuw zwaailichtvoertuig op de Nederlandse wegen

Published

on

Veiligheidsregio

Weggebruikers dienen rekening te houden met een nieuwe zwaailichtauto. Naast de politie, brandweer, ambulance, bloedbank Sanquin en Rijkswaterstaat komt er een nieuw voorrangsvoertuig bij. Het betreft een groene auto met achter het stuur een Officier van Dienst Bevolkingszorg (OVD-BZ). Die moet op een plek waar een ramp of zware calamiteit heeft plaatsgevonden hulp op gang brengen vanuit de gemeente.

De reden om de zogenaamde OVD-BZ een voorrangsvoertuig te maken is dat deze binnen 30 minuten op de plek moet zijn waar een zwaar incident heeft plaatsgevonden. Het is gebleken dat dit zonder zwaailichten niet altijd haalbaar was.

In totaal zijn het er nu nog vijf, maar het wagenpark zal  snel uitgebreid worden naar enkele tientallen auto’s. Oud-verkeersofficier van justitie Koos Spee is absoluut geen voorstander van wederom een voertuig met zwaailichten. Dit laat hij vandaag weten in gesprek met Winterman van het Algemeen Dagblad. “Belachelijk. De vluchtstroken stromen inmiddels vol met diensten die met spoed de weg op kunnen. Een auto met een zwaailicht is niets bijzonders meer.”

Vanwege de hoge concentratie voertuigen met zwaailichten is Spee bang dat de weggebruiker op den duur niet meer aan de kant gaat als er een sirene klinkt. “Het is essentieel dat je als burger weet waarom je plaats moet maken. Bij ambulance, brandweer en politie is dat zo klaar als een klontje: iets of iemand is in gevaar en er moeten levens worden gered. Maar geldt dat ook voor de groene auto’s van de veiligheidsregio?”

Onzin, aldus Maurice Lenferink van veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. “Het is eigenlijk simpel. Als je een auto met blauw zwaailicht en sirene ziet naderen, ga je aan de kant. Of dat nou een ambulance of een auto van de veiligheidsregio is. Meer hoef je als burger niet te weten.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1