Connect with us

Auto Nieuws

Aantal gijzelingen wanbetalers met maar liefst 99 procent gedaald

Published

on

arrestatie-handboeien

Verkeersovertreders die een boete niet willen of kunnen betalen, krijgen steeds minder vaak een dwangmiddel opgelegd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om hun boete alsnog te voldoen. Dit blijkt uit cijfers die het programma Pointer van de KRO-NCRV bij het CJIB heeft opgevraagd.

Dwangmiddelen zijn onder andere het in beslag nemen van het rijbewijs of het gijzelen (tijdelijk opsluiten, red.) van mensen. Uit de cijfers blijkt dat in 2013 116.955 keer opdracht werd gegeven om een wanbetaler voor maximaal zeven dagen op te sluiten. In 2018 gebeurde dit nog maar 1.215 keer. Een daling van maar liefst 99%. Na de zogenaamde gijzeling moet de boete overigens alsnog betaald worden.

Aantal verzoeken om dwangmiddelen toe te passen. Bron: CJIB

Twee maanden gegijzeld

Een heftig voorbeeld was de gijzeling van de zwangere Angela die twee maanden werd gegijzeld omdat ze nog acht boetes had openstaan. Tv-programma De Monitor maakte hier destijds een uitzending over die de publieke discussie op gang bracht. Ook de Nationale Ombudsman mengde zich in de discussie en kwam met een kritisch rapport waarin hij onder ander schreef dat burgers vaak ten onrechte van hun vrijheid werden beroofd. Vlak voor publicatie van het rapport daalde het aantal gijzelingen. Dit omdat de publieke discussie over het gijzelen al een tijdje speelde.

Het rapport van de Nationale Ombudsman is volgens het CJIB niet de enige oorzaak van de daling. Wanbetalers die een vordering voor gijzeling ontvangen, krijgen de kans om hun verhaal te doen voor de rechter. Die beslist dan of de persoon daadwerkelijk mag worden gegijzeld.

Aantal verzoeken tot gijzeling. Bron: CJIB

Geen vaste woon- en verblijfplaats

Een ander probleem is dat de informatie via de post wordt verstrekt aan de wanbetalers. Echter heeft het CJIB geconstateerd dat een aanzienlijk deel van de wanbetalers geen vaste woon- en verblijfplaats heeft. Deze groep wordt via de Staatscourant opgeroepen om voor de rechter te verschijnen.

“Maar de ervaring leert dat deze groep minimaal verschijnt op de rechtbank”, aldus een woordvoerder van het CJIB. “Rechters vinden daarom dat ze niet kunnen beoordelen of iemand betalingsonmachtig is en wijzen in dit soort gevallen de vordering tot gijzeling af. Het OM heeft daarop besloten mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats met openstaande boetes, in het opsporingsregister van politie te plaatsen.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1