Connect with us

Auto Nieuws

Indrukwekkend verhaal politieagent: “Onder het uniform zit ook mens”

Published

on

verkeersdode-agent-verhaal-politie-ongeval

De nieuwe cijfers van het CBS wijzen uit dat het afgelopen jaar 678 om het leven zijn gekomen bij verkeersongevallen. Dit is 11% meer dan het jaar ervoor. Waar weinig mensen bij stilstaan is dat zware ongevallen de dienstdoende hulpverleners altijd bijblijven. Zo ook bij Reinier Schultink van Opsporing Team Verkeer Midden-Nederland. Hij vertelt op de website van Politie Nederland over een ongeval die diepe impact op hem had.

“Een gezin met jonge kinderen op de achterbank van de auto is op weg naar huis; ze hebben net boodschappen gedaan. Bij een kruising slaan ze linksaf. Met hoge snelheid rijdt een andere wagen door rood. Deze bestuurder (die bleek te hebben gedronken) rijdt met zijn wagen in op de gezinsauto. Collega’s komen ter plaatse en vinden twee zwaargewonden; de twee kinderen. Ze zijn niet bij kennis en alleen professionele hulp kan ze redden. De aangeslagen collega’s voelen zich machteloos. Hoe kunnen ze de kinderen helpen die ze in hun armen houden? Het is wachten op de ambulance; seconden lijken uren te duren. Dit laat je echt niet onberoerd.”

Tactisch Verkeersteam

“Ik maak deel uit van het Tactisch Verkeersteam, wat je kunt zien als de ‘verkeersrecherche’ die ongelukken onderzoekt. Wij houden contact met slachtoffers en verdachten; van begin tot einde. Wij komen vaak iets later bij het ongeluk aan en kunnen meer afstand bewaren. Dat is ook nodig om helder en zakelijk onderzoek te doen. Maar dat betekent niet dat het je niet raakt. In dit geval was het drama ten top. Eén van de kinderen redde het niet en overleed later in het ziekenhuis. De ouders overleefden het beide en het verdriet is enorm.”

Vreselijk voor de nabestaanden

Van de 678 verkeersdoden vielen er 55 in het werkgebied van Schultink. “Allereerst is dit vreselijk voor de nabestaanden, maar ook ons gaat het niet in de koude kleren zitten. Zeker de agenten die als eersten bij een ongeval komen. Dat is heftig. Je kunt zeggen dat het je vak is om hiermee om te gaan, maar je bent onder het uniform ook mens. Een dode in het verkeer en het verdriet wat dit veroorzaakt, laat je niet los.”

Gebruik je verstand

Schultink wil de lezers van zijn verhaal ook nog wat anders meegeven. Hij stoort zich aan de reacties van sommige weggebruikers als de hulpdiensten bezig zijn met het verlenen van hulp. “Er wordt geregeld gescholden en getoeterd door mensen die zeggen haast te hebben. Of er gaan raampjes naar beneden en dan komen de mobieltjes tevoorschijn om alles te filmen. Mensen die het niet hebben meegemaakt, beseffen vaak niet wat dit doet met de slachtoffers en nabestaanden. Daarbij worden hulpverleners erdoor gehinderd in hun werk. Gebruik dus je verstand en gun mensen de tijd en ruimte die ze nodig hebben om te helpen.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1