Connect with us

Auto Nieuws

Slaaptekort achter het stuur te vergelijken met overschrijden alcohollimiet

Published

on

slaappak-ford-bewustwording-2019

Verkeersongevallen zijn doodsoorzaak nummer één onder jonge mensen. Het gebruik van een mobieltje en drankgebruik zijn twee grote problemen die jaarlijks vele ongevallen veroorzaken. Aan dit rijtje kan ook vermoeidheid worden toegevoegd.

Bij maar liefst één op de vijf ongevallen speelt vermoeidheid een rol. Deskundigen hebben aangetoond dat langer dan 18 uur wakker blijven bepaalde functies zelfs zodanig aantasten dat het vergelijkbaar is met het overschrijden van de alcohollimiet. Om de gevaren van vermoeidheid zichtbaar te maken, heeft Ford samen met het Meyer Hentschel instituut het slaappak ontwikkeld.

slaappak-ford-bril-2019

Bewustwording creëren

Om hiervoor bewustwording te creëren onder jongeren, laat Ford jongeren het pak dragen tijdens het jaarlijkse evenement Ford Driving Skills for Life (DSFL). Ford Driving Skills for Life is het gratis trainingsprogramma voor jonge bestuurders (17-24 jaar). In Nederland vindt het evenement dit jaar plaats van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september in Lelystad.

“Ik zou niet zelf willen rijden met een dergelijk slaaptekort, of bij iemand in de auto willen zitten die hiermee te kampen heeft. We hopen dat mensen die de effecten van slaaptekort bewust ervaren, naar huis gaan met meer respect voor het belang van slaap”, aldus dr. Gundolf Meyer‑Hentschel.

Nuchter worden de enige remedie

“Nuchter worden is de enige remedie voor het overschrijden van de wettelijke alcohollimiet en slaap is eigenlijk de enige remedie tegen vermoeidheid. De auto veilig aan de kant zetten, een dutje doen van 20 minuten en een drankje met cafeïne nemen, kunnen het verschil tussen leven en dood betekenen. En als dat niet volstaat, moet je echt een andere manier bedenken om thuis te komen”, besluit dr. Gundolf Meyer‑Hentschel.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1