Connect with us

Auto Nieuws

Verzekeraars luiden noodklok: Aantal autobranden stijgt explosief

Published

on

brandende auto stockfoto

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich ernstig zorgen over de explosieve stijging van het aantal autobranden in Nederland. In 2018 was er een stijging van het aantal claims van maar liefst 9% ten opzichte van het jaar ervoor.

In 2018 kregen verzekeraars 4359 claims voor autobranden terwijl dat in 2017 nog 4014. Het is niet gek dat het Verbond van Verzekeraars zich zorgen maakt want de afgelopen vijf jaar is het aantal autobranden met maar liefst 45 procent gestegen. Dit gebeurde met name in de provincies Utrecht, Groningen en Zeeland. De grootste oorzaken zijn vandalisme en criminaliteit.

Immense schadepost voor verzekeraars

De schadepost voor de verzekeraars is jaarlijks zo’n 40 á 50 miljoen euro. Een reden voor de stijging van het aantal autobranden heeft het Verbond van Verzekeraars niet. Omdat de impact dermate groot is luidt algemeen directeur Richard Weurding nu de noodklok. “Als er een auto afbrandt, is dat het gesprek van de dag in een gemeenschap. Dat heeft een grote impact, helemaal als het je eigen auto is.”

Probleem lastig aan te pakken

“Gemeenten en politie doen er alles aan om dit serieus aan te pakken”, vervolgt Weurding in gesprek met RTL Nieuws. “Maar het is tegelijkertijd ook heel moeilijk om dit aan te pakken omdat de branden vaak in de nachtelijke uren worden aangestoken. En het is toch belangrijk dat getuigen zich melden die iets hebben gezien.”

Ook heeft Weurding nog een tip voor autobezitters die hun auto lief hebben. “Kies niet voor een afgelegen plek, maar voor een goed verlichte plek die niet al te afgelegen ligt.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1