Connect with us

Auto Nieuws

BMW vrijgesproken in Dieselgate, maar ontvangt alsnog miljoenenboete

Published

on

De rechter heeft de Duitse autofabrikant BMW vrijgesproken van het vermeend sjoemelen met de uitstootwaarden van haar dieselmotoren. Wel moet het een bedrag van 8,5 miljoen euro betalen.

BMW werd voor de rechter gedaagd omdat er mogelijk was gefraudeerd bij 8.000 auto’s. Tijdens een test en op de weg bleek dat de uitstootwaarden boven de normen lagen waarna de Dieselgate was geboren. De rechter acht het niet bewezen dat dit kwam door het gebruik van sjoemelsoftware. “BMW negeerde geen wetten en manipuleerde de uitlaatwaarden niet”, aldus het oordeel van de rechter.

BMW accepteert boete

Wel krijgt BMW een boete van 8,5 miljoen euro opgelegd voor het overschrijden van de uitstootnormen bij 7965 auto’s. De autofabrikant laat weten een technische fout te hebben gemaakt en heeft de boete zonder weerwoord geaccepteerd. De betreffende auto’s werden reeds teruggeroepen en geüpdatet.

Fractie van boete voor Volkswagen

Het bedrag van 8,5 miljoen euro valt in het niets in vergelijking met het schandaal van de Volkswagen groep. In 2015 werd ontdekt dat de eveneens Duitse autofabrikant had gesjoemeld met de motoren van circa 11 miljoen auto’s. In totaal moest 1,8 miljard aan boetes worden betaald waarvan 1 miljard voor het merk Volkswagen en 800 miljoen voor Audi.

Op dit moment lopen er nog meerdere zaken tegen Volkswagen, maar ook tegen Porsche (onderdeel van de Volkswagengroep, red.) en Mercedes-fabrikant Daimler.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1