Connect with us

Auto Nieuws

Volvo gaat topsnelheid van alle modellen beperken: “Automobilisten onderkennen het gevaar niet”

Published

on

Volvo-S60-R-Design-exterieur

Volvo Cars heeft besloten om de topsnelheid van al haar modellen vanaf 2020 te beperkten tot 180 kilometer per uur. Het ultieme doel van de Zweedse autofabrikant is om het aantal doden en zwaargewonden bij verkeersongevallen te reduceren tot nul.

Dit staat te lezen in het strategisch plan ‘Vision 2020’. Ambitieus noemt Volvo Cars het zelf, maar is het ook realistisch? Volvo laat wel nadrukkelijk weten dat het doel niet alleen te bereiken is met technologie, maar dat ook de bestuurders zich dienen aan te passen. Naast het zich houden aan de snelheid wordt hierbij ook gewezen naar het alcohol- en drugsgebruik, en afleidingen in de auto zoals de telefoon.

Het grootste probleem van te snel rijden is dat boven bepaalde snelheden de in de auto ingebouwde veiligheidstechnologie en de infrastructuur niet meer voldoende zijn om dodelijke ongevallen en ernstig letsel te voorkomen.

volvo-v60-t8-2019
Volvo V60 t8

“We willen een discussie opstarten over de vraag of autofabrikanten het recht of zelfs de plicht hebben om technologie te leveren die het gedrag van de bestuurder beïnvloedt om snelheidsovertredingen, alcohol- en druggebruik en afleiding aan te pakken”, aldus Volvo directeur Samuelsson. “We hebben nog geen definitieve antwoorden op deze vraag, maar we vinden dat wij het voortouw in deze discussie moeten nemen.”

Volvo veiligheidsexpert Jan Ivarsson vult aan. “Automobilisten onderkennen het gevaar van snelheid niet. We zien allemaal het gevaar van slangen, spinnen en hoogte, maar niet zozeer van snelheid. Automobilisten rijden vaak te hard voor de verkeerssituatie en passen hun snelheid onvoldoende aan op de situatie en hun eigen vermogen als bestuurder. We moeten gedrag nadrukkelijker ondersteunen en mensen laten beseffen dat te hard rijden gevaarlijk is.”

Op 20 maart presenteert Volvo in het Zweedse Gotenburg de nieuwe ideeën ten aanzien van de aanpak van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer en afleiding van de bestuurder.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Formule 1